F.C.I. Standard

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ΕΠΑΝΙΕΛ  ΜΠΡΕΤΟΝ

F.C.I. Standard No. 95/25.3.2003 δημοσίευση ισχύοντος προτύπου

Προέλευση : Γαλλία

Xρήση : Σκύλος Δείκτης

Κατάταξη F.C.I. : Κατηγορία 7 :  Σκύλοι Δείκτες
Τμήμα 1.2 : Ηπειρωτικοί Σκύλοι Δείκτες, Τύπου Σπάνιελ Σκύλοι Εργασίας

FCI

Ιστορία  του Επανιέλ Μπρετόν σε συντομία :
Το Επανιέλ Μπρετόν προέρχεται από τη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από τη Βρεττάνη. Στη Γαλλία είναι η πρώτη φυλή  σε αριθμό μεταξύ των άλλων κυνηγετικών φυλών. Πιθανότατα μία από τις παλαιότερες φυλές στην κατηγορία των επανιέλ και η οποία βελτιώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με διάφορες διασταυρώσεις. Το αρχικό πρότυπο  της φυλής διαμορφώθηκε  στην Ναντ το 1907 το οποίο παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση στη Λούτεακ (Loudéac) (πρώην Côtes du Nord τμήμα και τώρα Côtes d’ Armor) στις 7 Ιουνίου 1908. Αυτό ήταν το πρώτο επίσημο πρότυπο του «Φυσικού Κοντόνουρου Επανιέλ Μπρετόν Κλαπ» («Naturally Short – Tailed Brittany Spaniel Club»).

Γενική  Εμφάνιση :
Είναι η μικρότερη σωματικά από τις φυλές των σκύλων δεικτών. Το επανιέλ μπρετόν είναι ένα  ηπειρωτικό σκυλί της κατηγορίας επάνιελ με ανάλογο κεφάλι με κοντή ή ανύπαρκτη ουρά. Είναι φτιαγμένο αρμονικά με ένα συμπαγές  αλλά όχι βαρύ σώμα και σχηματισμό. Συνολικά είναι συμμαζεμένο (compact) αλλά όχι βαρετό και ταυτόχρονα ικανοποιητικά κομψό. Επίσης είναι ρωμαλέο και ενεργητικό με ζωηρή και έξυπνη έκφραση. Γενικά είναι ένα σκυλί συμπαγές (“COBBY”), γεμάτο ενέργεια το οποίο υπηρέτησε στην πορεία της εξέλιξής του αρχίζοντας από αυτούς που δημιούργησαν την φυλή.

Βασικές  Αναλογίες :
•    Το κρανίο  είναι μακρύτερο από το ρύγχος με αναλογία προς 3 : 2, δηλαδή περίπου 12 cm : 8cm.
•    Το κεφάλι  είναι ανάλογο του σώματος.
•    Το βάθος του στήθους, από το ακρώμιο στο στέρνο, είναι λίγο κοντύτερο από το μισό ύψος του σκύλου.
•    Το σκυλί πρέπει να είναι τετραγωνισμένο.

Συμπεριφορά / Ιδιοσυγκρασία :
Είναι σκυλί ευπροσάρμοστο σε κάθε περιβάλλον, κοινωνικό, με έξυπνη και παρατηρητική έκφραση και διανοητικά ισορροπημένο. Επίσης είναι σκύλος δείκτης και πολλαπλών χρήσεων για οιονδήποτε θήραμα  σε οποιοδήποτε κυνηγότοπο.  Αποκαλύπτει το κυνηγετικό του πάθος από την νεαρή του ηλικία. Είναι αξιοσημείωτη η έρευνά του για το θήραμα, το βάδισμά του, η οσφρητική του ικανότητα,  η κάλυψη του κυνηγότοπου που καλείται να ερευνήσει, ο αυθορμητισμός και η διάρκεια της φέρμας, η ικανότητα επαναφοράς και η δυνατότητα για εκπαίδευση.

Κεφάλι :
Τα χαρακτηριστικά του φαίνονται σκαλιστά. Το δέρμα εφαρμόζει σφιχτά, χωρίς χαλαρότητα.

Κρανίο :
Λίγο στρογγυλεμένο βλέποντάς το από μπροστά ή τα πλάγια. Βλέποντάς το από πάνω η πλάγια επιφάνεια φαίνεται λίγο κυρτή. Η πάνω γραμμή της κεφαλής είναι παράλληλη με την γραμμή του ρύγχους. Το πλάτος του κρανίου μετρημένο μεταξύ των ζυγωματικών τόξων είναι μικρότερο από το μήκος του. Τα τόξα πάνω από τα μάτια δεν προεξέχουν αλλά σχηματίζουν μία ελαφριά καμπύλη. Το αυλάκι μεταξύ των ματιών καθώς και η τοξοειδής κορυφή του κρανίου είναι ελαφρώς εμφανή. Το ρινομετωπικό κοίλωμα (STOP) είναι εμφανές χωρίς υπερβολή. Η ινιακή κορυφή του κρανίου καθώς και τα ζυγωματικά τόξα είναι μετρίως εμφανή.

Χαρακτηριστικά προσώπου :
Μύτη : Μεγάλη, με πλατιά, υγρά και καλά ανοιχτά ρουθούνια. Το χρώμα της μύτης είναι αρμονικό με το χρώμα του τριχώματος, όπως είναι και οι άκρες των βλεφάρων και η κοιλότητα που βρίσκονται οι οφθαλμοί.

Ρύγχος : Ευθεία γραμμή με τις πλάγιες επιφάνειες να είναι παράλληλες.

Χείλη : Σφιχτά, όχι χαλαρά, όχι πολύ μεγάλα, σχετικά λεπτά και καλά εφαρμοσμένα δηλαδή χωρίς να κρέμμονται υπερβολικά ή να παρουσιάζουν ανωμαλίες.  Το κάτω χείλος είναι  διακριτικά καλυμμένο από το πάνω χείλος το οποίο παρουσιάζει σταδιακή κλήση μέχρι την μπροστινή άκρη  του στόματος. Η όλη εμφάνιση των χειλέων δεν πρέπει να παρουσιάζει ανωμαλίες.

Σιαγόνες / Δόντια :
Τα δόντια είναι καλά τοποθετημένα στις σιαγόνες, πλήρη και υγιή. Έχει 42 δόντια. Το κλείσιμο των σιαγόνων παρουσιάζει ψαλιδωτή προσαρμογή (scissors bite).

Μάγουλα :
Δεν πρέπει να είναι βαρετά δηλαδή το δέρμα θα πρέπει να εφαρμόζει σφιχτά πάνω στο κόκκαλο.

Μάτια :
Λίγο πλάγια. Με έξυπνη, τρυφερή και ειλικρινή έκφραση. Κάπως ωοειδής σχηματισμός, όχι γουρλωμένα, με λεπτοκαμωμένα, καλά χρωματισμένα και καλά εφαρμοσμένα βλέφαρα. Ο χρωματισμός της ίριδας είναι σε αρμονία με το χρώμα του τριχώματος, κατά προτίμηση  μαύρος. Η έκφραση των ματιών συνοδευόμενη με κίνηση προς τα άνω της βάσης των αυτιών δηλώνει πραγματική «έκφραση επανιέλ μπρετόν».

Αυτιά :
Τοποθετημένα ψηλά, τριγωνικά, σχετικά μεγάλα και μάλλον κοντά (όταν τεντωθούν μπροστά οι άκρες τους  φθάνουν το stop).  Μερικώς καλυμμένα με κυμματιστό τρίχωμα, κυρίως στο πάνω μέρος, τα άκρα με κοντό τρίχωμα. Πάντοτε σχετικώς  κινούμενα όταν το μπρετόν παρακολουθεί κάτι ή είναι σε δράση.

Λαιμός :
Μετρίου μήκους και αρκετά μυώδης, ελαφρά καμπυλωτός, ποτέ τοξοειδής και ημιτελής κωνικός σχηματισμός. Τοποθετημένος απαλά και αρμονικά στους ώμους χωρίς να κρέμμεται το δέρμα στο κάτω μέρος.

Σώμα :
Κορυφογραμμή της πλάτης : Στο ύψος των οσφυικών σπονδύλων και η αρχή του συνόλου (του σώματος).

Ακρώμιο : Ικανοποιητικά κινητικό (όταν το μπρετόν βρίσκεται σε δράση), χωρίς να προεξέχει πολύ.

Πλάτη : Ευθεία, κοντή και άκαμπτη, καλά δεμένη.

Οσφύς : Κοντός, πλατύς και μυώδης.

Ισχίον (γοφός, λαγόνιο) : Πολύ λίγο λοξά, πλατύ και μυώδες.

Στήθος : Φθάνει μέχρι τον αγκώνα ή λίγο πιο κάτω, πλατύ αλλά όχι κυλινδρικό. Πλατύ στέρνο, όχι πολύ ανασηκωμένο προς το πίσω μέρος. Τα πλευρά έχουν όλα σχεδόν το ίδιο μέγεθος, με τα τελευταία να είναι λίγο κοντύτερα από τα προηγούμενα. Τα πρώτα πλευρά (δηλ. αυτά που είναι πιο κοντά στο στήθος) είναι μακρύτερα και εύκαμπτα από τα υπόλοιπα.

Κοιλιά : Σε αρμονία με το στέρνο και ελαφρά ανασηκωμένη στο πίσω  μέρος.

Πλευρά (Flank) (περιοχή του σώματος μεταξύ ισχίου και πλευρικών οστών) : Λίγο ανασηκωμένη και κοντή.


Ουρά :
Τοποθετημένη ψηλά, σε οριζόντια θέση ή λίγο χαμηλότερα. Είναι σε κίνηση όταν το επανιέλ μπρετόν παρατηρεί κάτι ή βρίσκεται σε δράση. Το επανιέλ μπρετόν μπορεί να γεννηθεί χωρίς ουρά ή με μικρή ουρά. Όταν η ουρά κόβεται το ιδανικό μέγεθος είναι από 3 μέχρι 6 εκατοστά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 εκατοστά.

Μέλη του σώματος :
Μπροστινό μέρος : Σκέλη καλά ισορροπημένα και παράλληλα, συνδέσεις εύκαμπτες και γερές.

Ωμοπλάτη :
Κινητική, μακρυά (30% του ύψους του ακρώμιου), κοντά στο σώμα με χοντρό μύη. Η κλίση της είναι αυτή που έχει ένα καλπαστικό σκυλί, μεταξύ 55ο και 60ο μοιρών από την οριζόντια γραμμή. Οι δύο άκρες των λεπίδων της ωμοπλάτης έχουν μεταξύ τους διάστημα 5  εκατοστών.

Μπράτσο : Βαρετό, χοντρό αλλά αρμονικό με το υπόλοιπο σώμα και πολύ μυώδες. Είναι λίγο μακρύτερο από τις λεπίδες της ωμοπλάτης. Η γωνία (κλίση) του βραχίονα (μεταξύ των λεπίδων της ωμοπλάτης και του μπράτσου) είναι μεταξύ 115ο και 120ο μοίρες.

Μπροστινό μπράτσο :
Μυώδες και καθαρό. Πιο πλατύ στο πάνω μέρος. Είναι κάθετο προς το έδαφος.

Αγκώνας :
Κοντά στο σώμα και όχι στραμμένος προς τα έξω ή προς τα μέσα αλλά κοιτάζοντας το επανιέλ μπρετόν από μπροστά να μην φαίνεται.

Μετακάρπιο :
Συμπαγές και ταυτόχρονα με την αναγκαία ελαστικότητα, λίγο λοξά (μεταξύ 15ο και 20ο μοίρες από την νοητή κάθετη γραμμή που σχηματίζει το μπροστινό σκέλος.


Μπροστινά  σκέλη  :
Μάλλον στρογγυλά προς ωοειδές, δάκτυλα σφιχτά, γερές πατούσες και νύχια κοντά.

Καπούλια :
Σκέλη καλά ισορροπημένα και παράλληλα όταν κοιτάζουμε από πίσω το επανιέλ μπρετόν.

Μηρός :
Φαρδύς με καλά φουσκωμένο μύη. Η κλίση του σε σχέση με τη νοητή οριζόντια γραμμή της πλάτης είναι μεταξύ 70ο και 75ο μοίρες.

Κάτω μέρος μηρού :
Αποτελείται από την κνήμη και την περόνη. Λίγο μακρύτερο από το μηρό αυτό καθεαυτό με καθαρό και φουσκωμένο μύη. Πιο πλατύ στο πάνω μέρος και σταδιακά στενεύει προς τα κάτω μέχρι την πτέρνα (ταρσός). Η γωνία (κλίση) που σχηματίζεται μεταξύ του άνω μηρού και του κάτω μηρού είναι περίπου 130ο μοίρες.

Πτέρνα (ταρσός) :
Καθαρή (εμφανής) με ορατούς τένοντες.

Μετατάρσιο :
Συμπαγές και σχηματίζει μία νοητή σχεδόν κάθετη γραμμή όταν κοιτάζουμε το πίσω σκέλος από τα πλάγια.

Πισινά σκέλη :
Μακρύτερα από τα μπροστινά και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μπροστινά όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση.

Βάδισμα / κίνηση :
Οι διαφορετικοί βηματισμοί είναι εύκολο για το επανιέλ μπρετόν αλλά παραμένουν δυναμικοί (μαρτυρώντας τη δύναμη του μπρετόν), χαρούμενοι και ζωντανοί.
Τα πόδια κινούνται  σε ευθεία χωρίς υπερβολική αναπήδηση του σώματος, χωρίς να μπερδεύονται και η νοητή γραμμή στην κορυφή της πλάτης παραμένει σε ευθεία (επίπεδη). Ο ελαφρύς καλπασμός χρησιμοποιείται τις πιο πολλές φορές από το επανιέλ μπρετόν όταν κινείται στα χωράφια, ο βηματισμός είναι γρήγορος και μετρίου μεγέθους, τα πίσω σκέλη κινούνται λίγο προς τα πίσω και σε καμιά περίπτωση δεν εκτινάσσονται προς τα πίσω ή πάνω (δηλ. να μην σεττερίζει).

Δέρμα :
Σχετικά λεπτό και καθαρό, εφαρμόζει σφιχτά πάνω στο σώμα και καλά χρωματισμένο.

Τρίχωμα :
Το τρίχωμα είναι καθαρό, σχετικά λεπτό αλλά όχι σε σημείο που να μοιάζει μεταξωτό. Συνήθως είναι ίσιο πάνω στο σώμα ή ελαφρώς κυμματιστό. Ποτέ όμως δεν πρέπει να είναι σγουρό. Κοντό στο κεφάλι και στα πλάγια του σώματος. Στο κάτω μέρος του σώματος το τρίχωμα είναι πιο βαρύ και πλούσιο το οποίο όμως μειώνεται και κοντένει προς τις άκρες των ποδιών.

Χρώμα : Άσπρο και πορτοκαλί, άσπρο και μαύρο, άσπρο και καφετί (χρώμα συκωτιού), με περισσότερες  ή λιγότερες διαφόρων μεγεθών άσπρες χρωματισμένες περιοχές.  Μερικές φορές ασπρόμαυρες κηλίδες ή  πιο πυκνό τρίχωμα, απ’ ότι συνήθως συναντάται στο ρύγχος, στα χείλη και στα πλευρά.

Επίσης είναι δυνατό να υπάρχει τριχρωμία (άσπρο + μαύρο + πορτοκαλί – σκούρο) με το πορτοκαλί – σκούρο να υπάρχει στο ρύγχος, πάνω από τα  μάτια, στα πλευρά, στο στήθος και στη βάση της ουράς. Η μονοχρωμία απαγορεύεται.

Μέγεθος :
Ύψος στο ακρώμιο :
Αρσενικά : Ελάχιστο 48cm με ανοχή  1cm
Μέγιστο 51cm με ανοχή  1cm
Ιδανικό ύψος : 49 – 50 cm
Θηλυκά : Ελάχιστο 47cm με ανοχή 1cm
Μέγιστο 50cm με ανοχή  1cm
Ιδανικό ύψος : 48 – 49 cm

Σφάλματα :
Οποιοδήποτε από τα πιο κάτω σημεία θα πρέπει να θεωρούνται λάθη και η σοβαρότητα τους εξαρτάται από το βαθμό απόκλισης από το ιδεώδες.
•    Χαρακτήρας : δειλός, ντροπαλός, ύπουλος
•    Γραμμές κεφαλής : κάπως αποκλίνουσες
•    Μύτη : Πολύ λίγο άχρωμη και/ή άχρωμο το εσωτερικό των ρουθουνιών
•    Δόντια : Δεν είναι στην σωστή τους θέση, λαβιδωτή δαγκωματιά
•    Ρύγχος : Στενό ή κοντό
•    Χείλη :  Βαρετά, κρεμασμένα, το άνω χείλος καλύπτει το κάτω χείλος είτε ανεπαρκώς είτε υπερβολικά.
•    Μάτια : Προεξέχοντα, στρογγύλα ή αμυγδαλωτά, ανοιχτόχρωμα ή έκφραση ενός αρπακτικού πουλιού, στραβισμός.
•    Αυτιά : Κρέμονται πολύ  χαμηλά  ή στις άκρες πολύ μυτερά.
•    Πλάτη : Τοξοειδής ή κυρτή προς τα μέσα.
•    Καπούλια : Πολύ στενά ή πολύ μυτερά στην άκρη τους.
•    Κοιλιά : Ογκώδης ή πολύ τραβηγμένη πάνω όπως των λαγωνικών.
•    Πόδια : Γυρισμένα προς τα έξω ή μέσα, ή πολύ στρογγυλά ή πολύ μακρυά
•    Λαιμός :  Βαρετός και κοντός, ή στενός
•    Οσφύς : Μακρύς, στενός, αδύνατος
•    Πλευρά (Flank) (περιοχή μεταξύ ισχύου και πλευρικών οστών) : Πολύ βαθουλλά συχνά συνοδευόμενα με αδύνατο οσφύ ο οποίος υστερεί και σε πλάτος
•    Μέλη σώματος (πόδια, μπράτσα, οστά πλευρών και το σώμα γενικά): Μη ικανοποιητικά οστά στα διάφορα ή σε ένα μέλος του σώματος γενικά. Εξόγκωση στους αγκώνες, λεπτά και μακρυά δάκτυλα, λοξά (όχι ίσια) πόδια.
•    Τρίχωμα : Όχι αρκετά βαρύ και πυκνό πάνω στο σώμα ή σγουρό ή μεταξένιο.

Σοβαρά λάθη :
•    Συμπεριφορά : Νωθρός
•    Κρανίο : Ζυγωματικά τόξα πολύ προεξέχοντα, ρινομετωπικό κοίλωμα (stop) πολύ έντονο, τα  τόξα πάνω από τα μάτια πολύ προεξέχοντα.
•    Μάτια : Ανοιχτόχρωμα, διαφορετικών χρωμάτων, ανωμαλία στα βλέφαρα.
•    Λαιμός : Πολύ μακρύς ή με δέρμα που κρέμεται (χαλαρό)
•    Βηματισμός : Οποιοδήποτε πρόβλημα στον βηματισμό.

Σφάλματα αποκλεισμού :
•    Οποιοδήποτε σφάλμα στο ταμπεραμέντο όπως : τάση να δαγκώνει, επιθετικότητα προς άλλο σκύλο ή άνθρωπο, υπερβολική ντροπαλότητα
•    Έλλειψη τύπου : Ελλειπή χαρακτηριστικά της φυλής, το οποίο σημαίνει ότι το ζώο σαν σύνολο δεν μοιάζει με αυτά της φυλής του.
•    Ύψος: Εκτός των ορίων που τίθενται από το προβλεπόμενο πρότυπο.
•    Επίπεδα κεφαλιού : συγκλίνοντα και όχι παράλληλα
•    Αφύσικα σημάδια : Άσπρη βούλα στο αυτί ή το μάτι.
•    Μάτια : Πολύ ανοιχτόχρωμα, με διαφορετικά χρώματα, εσωστρεφές ή εξωστρεφές πέσιμο της βλεφαρίδας ή τοποθετημένο σε λευκή περιοχή.
•    Σιαγόνες : Προγναθισμός ή υπογναθισμός
•    Δόντια : Οι πρώτοι προγομφίοι (ΡΜ1) και των δύο σιαγόνων και οι τελευταίοι γομφίοι της κάτω σιαγόνας θεωρούνται χωρίς σημασία. Μπορεί μόνο να γίνει αποδεκτό η απουσία δύο ΡΜ2 (2ος προγομφίος) ή ενός δεύτερου προγομφίου (ΡΜ2) και ενός τρίτου προγομφίου (ΡΜ3). Συνεχόμενη (δηλ. το ένα μετά το άλλο) απουσία των δυο αυτών δοντιών (ΡΜ2 και ΡΜ3) είναι λόγος αποκλεισμού.
Η απουσία οποιουδήποτε άλλου δοντιού είναι λόγος αποκλεισμού.
•    Χρωματισμός : Ιδιαίτερα εμφανής περιοχή χωρίς χρώμα (αποχρωματισμός) στην μύτη ή στα βλέφαρα. Μονοχρωμία τριχώματος.
•    Οιαδήποτε ανωμαλία στα πόδια που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία  του στην βάδιση έστω κι αν είναι υποτυπώδης.
•    Σοβαρή ανωμαλία στην μορφολογία του ζώου.
Οιονδήποτε σκυλί της ράτσας παρουσιάζει φυσική (σωματική) ανωμαλία ή ανωμαλία στην συμπεριφορά είναι λόγος αποκλεισμού.


Ν.Β.    Τα αρσενικά να έχουν δύο εμφανής φυσικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους στο οσχέον.Η μετάφραση και τα διευκρινιστικά σχόλια
έγιναν από τον Πέτρο Α. Μιχαήλ,
Πρόεδρο Ο.Ε.Μ.Κ.


Επιφυλάσσονται όλα τα δικαιώματα δημοσίευσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
©2024 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search